Dankzij nieuwe tillift kan Mariecke het zwembad in.

Nieuws

Dankzij nieuwe tillift kan Mariecke het zwembad in.

mirella tillift.jpg

Dankzij nieuwe tillift kan Mariecke het zwembad in

Langs de waterkant zijn haar bewegingen nog wat ongecontroleerd.

Maar als Mariecke Muller (27) het Markelose zwembad inglijdt, ontspant haar lichaam.

Met dank aan een nieuwe tillift. Markelo/Holten Mariecke uit Holten is speciaal voor de lift naar De Vijf Heuvels gekomen.

Want water doet wat met haar, Ze is ernstig meervoudig beperkt en afhankelijk van een rolstoel.

Zodra ze het water raakt, stopt het zwaaien met armen en benen en dobbert ze zachtjes in het diepe, haar moeder Annet zwemt met haar mee en zwiert haar heen en weer.

Een luchtkraag zorgt ervoor dat Mariecke's hoofd boven water blijft.

De mogelijkheden voor mensen met zo'n ernstige beperking om te zwemmen zijn niet al te ruim, bij De Vijf Heuvels in Markelo staat sinds deze week een nieuwe tillift waar mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel toch het water in getild kunnen worden.

Heel wat werk Moeder Annet sjouwde vroeger zelf een tillift mee.

"Gelukkig hoeft dat niet meer, want dat was wel een heel gedoe", vertelt ze.

Het is bovendien best wat werk, voordat Mariecke in het water ligt, eerst kleedt ze haar dochter om en verplaatst haar van een rolstoel naar een brancard en speciale tilzak wordt onder het lichaam geschoven en op vier plekken vastgemaakt aan de lift.

30 graden Badjuf Mirella buigt zich over de nieuwe lift en zorgt dat Mariecke eerst omhoog en daarna richting het water wordt getakeld.

Wat maakt het dat dit zo prettig is voor Mariecke? "Het is de aangename temperatuur van bijna 30 graden, de gewichtloosheid en de mogelijkheid om bewegingen te maken die op het droge niet kunnen", legt Helma Lek van De Vijf Heuvels uit.

"Je ziet de ontspanning." De tillift is een primeur voor het zwembad en staat er dankzij een bijzondere samenwerking tussen De Vijf Heuvels, Aveleijn (voor mensen met een verstandelijke beperking) en Salut Welzijn.

"Deze lift zorgt ervoor dat mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel ook het zwembad in kunnen.

Tot nu toe werd een hele groep uitgesloten.

Gelukkig is dat nu voorbij", zegt Evelien Mazeland van Salut

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.